5 pomysłów na roślinnego lunchboxa do szkoły i pracy
W natłoku codziennych wyzwań czasem trudno jest zadbać o zbilansowaną dietę. Często brakuje nam nie tylko czasu, ale także i pomysłów na zdrowy, sycący i smaczny posiłek do szkoły czy pracy, a w zamian wybieramy fast food na mieście lub niezdrowe przekąski. A co, jeśli powiemy Ci, że pyszny i roślinny lunch możesz przygotować zaledwie w kilka minut?
Burger pieczarkowy z kaszą i warzywami
Składniki:
- opakowanie burgera pieczarkowego Planty,
- 100 g kaszy pęczak,
- 100 g brokuła,
- ½ ogórka,
- ½ pomidora,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć na niej burgera i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę i burgera przełożyć do lunchboxa. Brokuła umyć, wydzielić różyczki i ugotować. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry. Dodać warzywa do lunchboxa.
Tortilla z gyrosem i warzywami
Składniki:
- opakowanie gyrosa Planty,
- 2 placki tortilli,
- 100 g pomidora,
- pół cebuli,
- 2 liście sałaty lodowej,
- pół ogórka,
- garść rukoli,
- majonez wegański,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć gyrosa, ok. 2–3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Tortillę posmarować majonezem, dodać sałatę oraz rukolę. Warzywa pokroić w plastry, następnie wyłożyć na tortillę. Dodać roślinnego gyrosa i zawinąć wrapa.
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki:
- opakowanie klopsików Planty,
- 1 puszka passaty pomidorowej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
- 100 g makaronu spaghetti,
- 5–6 pomidorków koktajlowych,
- olej do smażenia,
- łyżka płatków drożdżowych (lub parmezanu).
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie podsmażyć roślinne klopsiki z obu stron aż do zarumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podgrzać na oleju na drugiej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać zioła i passatę pomidorową. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć makaron z sosem oraz klopsikami. Dodać pokrojone pomidorki i wierzch posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
Ekspresowe placuszki bananowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 dojrzałe banany,
- 1½ szklanki mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- olej do smażenia,
- ulubione owoce, opcjonalnie orzechy.
Wykonanie: Mąkę, banany, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę zblendować na jednolitą masę. Na patelni podgrzać olej. Masę nakładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, by wciągnął tłuszcz. Placuszki przyozdobić ulubionymi owocami.
Aksamitne curry z ryżem
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- puszka mleczka kokosowego,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- pół łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie dodać cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, aż cebula delikatnie zmięknie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Całość smażyć ok. 5–10 minut do miękkości warzyw. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonych składników dodać mleczko kokosowe oraz odsączoną z wody ciecierzycę i całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom na domowe posiłki na wynos nie zabraknie Ci pomysłów na zdrowy i pyszny lunch do pracy czy szkoły.
Podobne wpisy
Jeśli szukasz miejsca w Internecie poświęconego w całości rozrywce to doskonale trafiłeś. Jestem bardzo rozrywkową osobą, znajomi mówią, że nie da się ze mną nudzić, dlatego postanowiłam pisać tego bloga.
Mam nadzieję, że serwis Ci się podoba. Zapraszam do czytania!